• Startsida
 • Mina mål
 • Ekonomi
 • Min portfölj
 • Verktyg
 • Om mig
 • Deals

fredag 14 oktober 2016

Ackumulerad utdelning och ränta på ränta

Inspirerad av Utdelningsseglarens inlägg nyligen fick jag för mig att kolla hur det egentligen ser ut med mina utdelningar om man räknar ackumulerat sedan början. Början i mitt fall kan ses som 2013-04-11 då min första utdelning kom in i form av hela 66 kr från Volvo B. Det handlar alltså om ganska exakt 3,5 år. Man kan säga att jag fick upp intresset för sparande av typen "badass" samt utdelningsinvestering i början på 2015. Det var då jag insåg att man faktiskt kan ta tag i sitt liv och skapa sig en frihet som man annars bara hade drömt om. Det hjälpte såklart att huset blivit inköpt (kontot nollat men ingen mer oro för att kontantinsatsen sticker iväg ännu mer) och barnen kommit ur blöjåldern. Som att börja på ny kula. Eller snöboll kanske? Syns det i grafen medan tycker ni?


Det ser ut att vara en ganska bra trend! Snöbollen är i rullning (uppåt i det här fallet). Jag gillar att utmana mina egna tankar och en sak jag funderat på ibland är: tänk om jag bara slutade spara och lät pengamaskinen leva sitt liv? Och sen bränna 22000 kr i månaden på nöjen istället för att spara? Eller en mindre galen variant hade varit att gå ner och jobba halvtid för både mig och fru Maxa Allt. Låt oss säga att pengamaskinen har en direktavkastning på 5 % och en modest utdelningsökning på 3 % (uppräknas en gång per år) och att samtliga utdelningar återinvesteras (månadsvis). Så här ser det ut då:


Om 5 år blir den ackumulerade utdelningen ca 255 000 kr, vilket innebär en tillväxt på 205 000 kr från de beräknade utdelningarna fram till 2016-12-31. Månadsutdelningen om 5 år kommer att vara ca 4300 kr jämfört med ca 2400 kr för 2016. På 7 år blir utdelningen dubblad till 4800 kr per månad. Detta efter att ha "kämpat" med att spara och investera i ungefär 3 år, på vanliga löner (visserligen högre än medel men med en hel del föräldraledighet), från 0 kr på sparkontot.

Tänk sedan tillbaka till verkligheten och se den framtida friheten framför dig istället för att bränna pengarna på krogen. Så här ser kurvan ut om vi fortsätter vårt sparande (ca 22000 kr per månad och ökar med 1000 kr per månad varje år) och återinvesterande av utdelningar:


Den ackumulerade utdelningen slutar då på ca 327 000 kr om 5 år, eller en utdelning på ca 5300 kr per månad. Det är rätt mycket pengar om man tänker "gratis" och "livet ut"! Man ska inte heller underskatta effekten av om man inte rör pengamaskinen så kan den gå i arv och därmed fortsätta i generationer. Vid "pensionsåldern", låt oss säga 50 år, kan man plocka ut utdelningarna men låta pengamaskinen vara kvar. För evigt kanske. I vårt fall har vi ju också kapitalförsäkringar till barnen. Dessa står i mitt namn då jag vill säkerställa att de används korrekt även efter barnen fyllt 18... jag tänker fostra dem till att behålla, sköta och överlämna till sina barn och så vidare. Kanske lättare sagt än gjort. En dag kommer de förmodligen ärva vår pengamaskin och då ha 2 st. Deras barn kan kanske få 3 st? Kommer våra barnbarn någonsin behöva jobba? Är det bra eller dåligt egentligen? Blir de bortskämda snorungar eller kan de Maxa Allt och faktiskt kunna bli produktiva med sina drömmar istället för att tvingas knega för sitt levebröd? Jag tror och hoppas på det förstnämnda, resultatet av en vettig uppväxt där rättvisa, sparande och klassiskt sunt förnuft är en naturlig del av livet. Bara tanken på att kunna ha en betydande påverkan på framtida generationer får mig motiverad att fortsätta.

Det är många som snackar om "ränta-på-ränta"-effekten, men här ser man visuellt ganska bra hur mycket det faktiskt lönar sig att komma igång med sparandet. Alla kan såklart inte undvara lika mycket som vi (och många kan undvara mer), men varje krona räknas! Några hundralappar borde vem som helst kunna hitta. Man kanske till och med kan offra sig lite extra nåt år för att bygga upp ett startkapital?

Nån mer som blir sugen på att rulla snöbollar?

Annons med bra sparränta:

12 kommentarer:

 1. Hej, tack för inlägget! Jag och min fru rullar egna snöbollar. Jag började med min första utdelning 2015 på 12.68SEK :) men i år har jag fått 1562.75SEK! Jag har inget fint diagram, men 2017 hoppas jag att kurvan lutar som din. Trägen vinner, jag ska inte jobba lika länge som andra, det är mitt mål iaf.. Tack :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat! Fortsätter du öka i samma takt kommer du få 192360 kr i utdelning 2017! :)

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Grattis till ett bra månadsparande och kul att se utvecklingen framåt! Vart själv inspirerad av utdelningsseglarn och gjorde min egen men då jag började med detta i början av 2015 så kändes det lite väl tidigt för att ännu publicera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar SFL! 2017 känns som ditt år, ser fram emot att få se din graf då :)

   Radera
  2. Tror att du har rätt, 2017 hoppas jag på 25 000 kr brutto i utdelningar.

   Radera
 3. Tack för ett fint inlägg. Jag har bara fått en utdelning hittills på 440:- men räknar minst på 1300:- inför våren, men vet att jag kommer att ha byggt på mitt innehav under vintern så det blir sannolikt ett högre belopp. Frågan är nu när jag passerat 100 000:- i totalt innehav hur skall placera kommande direktavkastning för att få en bättre hävstång, några förslag på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack VäL! Svårt att ge direkta råd, men du kan ta en titt på min portfölj så ser du hur jag gjort. Det jag gjort för att få hävstång är att köra på belåning (Avanzas superlån). Den har jag i början investerat i preffar typ Akelius som ger stabila 6-7 % DA. Det är även bra att ha vid t.ex. börsnoteringar då man slipper ha en massa likvider reserverat innan man vet sin tilldelning. En annan sak är kanske att amortera mindre om man har bolån (så lite som möjligt) och investera pengarna istället. Om man vill kan man ha dessa pengar i en separat portfölj så kan man jämföra utvecklingen exakt, samt veta var man ska ta pengarna ifrån om man vill amortera av snabbare en dag.

   Men stirra dig inte blint på direktavkastning. Det finns många bra bolag idag som är högt värderade (och har därmed mindre DA), men har väldigt fin utdelningstillväxt, typ dividend aristocrats.

   Annars är den bästa hävstången #sparadkrona, helt klart! In med rubbet i pengamaskinen! :)

   Radera
 4. Jag kommer nog att avvakta med belåning när det kommer till aktieköp. Men jag kommer däremot att bredda min portfölj med ökad exponering mot USA. Jag vänder blickarna mot MacDonalds, men har även tittat på Wal Mart. Vidare har jag kollat på Swedish Match, men vi får se hur jag gör. Mina fonder har gått bra och kapitalet ökar stadigt.

  SvaraRadera
 5. Kul inlägg!! Blir toktaggad, har precis börjat idag så det är kul att se ngn som redan kommit igång och har en snygg historik! Mvh KTD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och kul att höra KTD! Det är bara att köra på! :)

   Radera
 6. Det är jävligt roligt att se den här typen av uppställningar som faktiskt visar hur effektivt det är med ett kontinuerligt sparande och ränta på ränta-effekt! TAck för inspirationen.

  SvaraRadera