• Startsida
 • Mina mål
 • Ekonomi
 • Min portfölj
 • Verktyg
 • Om mig
 • Deals

måndag 26 september 2016

Internationella Engelska Skolan till börsen

Ni som har följt min resa har nog sett att jag gillar börsintroduktioner. Jag har varit med på en hel del på sistone, bland annat Academedia, Humana och Attendo (som jag glömde skriva om), och nu är det dags för branschkollegan Internationella Engelska Skolan.

Efter att ha läst prospektet samt analyser från Placera, Dagens Industri och Privata Affärer känner jag bra vibbar om IES. Intresserade läsare bör såklart kolla in prospektet själv samt alla analyser som finns tillgängliga, men kortfattat kan jag nämna att bolaget värderas ungefär på samma nivå som Academedia vid dess introduktion (p/e 13) med p/e 13,8 på innevarande år men har bättre rörelsemarginal på 10 % mot Academedias 6 % samt högre tillväxt. Academedia har sedan sin introduktion rusat med 50 % trots informationen om ett framtida möjligt vinsttak på 8 % på välfärdsvinster. Den största risken är politisk och det är inte långt kvar till nästa val. I övrigt är verksamheten väldigt stabil och välskött och IES elever har bland de bästa studieresultaten i Sverige.

Jag själv har sedan förra året ställt mina barn i kö hos IES då jag hört mycket gott om dem. Deras resultat, filosofi med ordning och reda samt engelsk profil tilltalar mig.

Detta är alltså ett case som gillas av alla analytiker, som har en branschkollega som nyligen gjort en raketintroduktion och ett varumärke jag personligen gillar. Enda smolket i glädjebägaren är att det inte går att teckna via Avanza. Jag var tvungen att registrera en kapitalförsäkring hos Nordnet i helgen, men av någon anledning har den inte öppnats än. Det börjar bli lite brådis då det bara är timmar kvar (deadline kl 17 den 27 september) så jag hoppas att det löser sig. Dessutom måste man i vanlig ordning sitta med likvider på kontot innan man vet sin tilldelning vilket är minst sagt irriterande. Detta har jag kommit runt med Avanza genom att teckna mot kredit och då dras det bara så mycket som behövs. Sen betalar jag av krediten efteråt. Nu måste jag sitta med hela bunten likvid även när jag är säker på att jag inte ens kommer få tilldelat hälften. Det går ju att koppla kredit till kontot även på Nordnet, men jag har inga övriga innehav att tala om i dagsläget vilket inte ger någon möjlighet till låg ränta. En annan sak är att jag tidigare kunnat nyttja multipla konton för att öka chansen till tilldelning, men i det här fallet är det tydligen begränsat till en teckning per personnummer. Nåja, förhoppningsvis är det fler som tycker att det är jobbigt och struntar i att teckna vilket i så fall innebär mer tilldelning till mig :)

Om det inte har varit glasklart hittills så kommer jag alltså att TECKNA Internationella Engelska Skolan med hela månadsinsättningen och lite till. I vanlig ordning har jag utkik på första handelsdagen och om det känns rätt dumpar jag allt för en snabb vinsthemtagning. Jag tror dock på caset på lång sikt och behåller förmodligen precis som jag gjort med Academedia.

Vad tycker ni om Internationella Engelska Skolan?

Annons med bra sparränta:

6 kommentarer:

 1. Känns som öppet mål kortsiktigt och en vettig investering långsiktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur Stefan!? Förmodligen mest haussade IPOn på länge.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Jag gjorde som de flesta, dvs tecknade mig och fick hela (läs ironi) 120st. Har ännu inte sålt av, men suger på den karamellen. Hur gjorde du?
  Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur fick du 120st? Tecknade på 2 personnummer? Jag fick iaf 60st och har behållt. I början dumpar alla hotshots som inte vill sitta med mikroinnehav. Nu har de nog dumpat färdigt och kursen på väg upp en bit. Borde nå över 75 kr tycker jag inom 1 mån. Behåller till dess och utvärderar igen.

   Radera
  2. Körde 1 på SHB och 1 på Nordnet 😊

   Radera