• Startsida
 • Mina mål
 • Ekonomi
 • Min portfölj
 • Verktyg
 • Om mig
 • Deals

söndag 31 juli 2016

Startat Magic Formula-portfölj

Efter att under våren har sett en del om något som kallas för "Magic Formula" på mitt Twitterflöde blev jag nyfiken på vad det kunde vara. Många postade fina grafer där utvecklingen slagit index med tvåsiffrigt och det kändes ju ganska lockande!

Kortfattat är "Magic Formula" en investeringsstrategi som kommer från Joel Greenblatts "En liten bok som slår aktiemarknaden". Det är en formel för att räkna ut vilka som är de bästa bolagen till billigast pris. I Greenblatts fall är rankar man företag med högst avkastning på kapital (Return on capital) och sedan högst resultatavkastning (Earnings yield). Den slutliga rankingen är summan av rankingen i de två listorna (t.ex. rank 13 på RoC och rank 14 på EY ger total rank 27). Tanken är att man köper de ca 20 högst rankade aktierna, alla med lika stor vikt. För att sprida risken köper man i omgångar om 20-30 % per månad tills man blivit fullinvesterad. Efter ett år kör man formeln igen och byter ut alla värdepapper som fallit ur listan. Formeln är som  följer:
 • Return on Capital = EBIT / (Net working Capital + Net fixed Assets) 
 • Earnings Yield = EBIT / Enterprise Value
Lite förklaringar:

EBIT: Rörelseresultat före skatt och räntor
Enterprise value: Börsvärde + skulder
Net working capital: Materiellt operativt kapital, dvs det kapital som behövs för att bedriva verksamheten exklusive immateriella tillgångar (goodwill, varumärken etc).
Net fixed assets: Materiella tillgångar efter avdrag (ålder, slitage), t.ex. fastigheter och maskiner

Om ni är intresserade av att veta mer finns det ofantligt mycket information att hitta om detta på nätet, bara att googla "Magic Formula" och börja uppifrån. Man kan såklart även köpa Greenblatts bok :)

Det som lockar här är att det är helt mekaniskt. Man behöver inte analysera själv utan använder ett verktyg som har alla nyckeltalen och som matar ut en rankad lista vid varje givet tillfälle, baserad på bolagens senaste kvartalsrapporter. Om man har abonnemang hos Börsdata finns det en funktion att hitta en lista med ett fåtal klick. Det är bara att bestämma vilka börser man är intresserad av och om man vill inkludera finans- och fastighetsbolag. I originalformeln är dessa samt energibolag inte inkluderade. Där kan man också backtracka utfallet av formeln historiskt och den har faktiskt avkastat mer än 10 %-enheter bättre än index sedan 2001. Det skiljer sig såklart beroende på vilka börser man väljer att inkludera.

Eftersom jag precis fick in ytterligare en tjänstepension till Avanza på ca 70000 kr tänkte jag att det var perfekt storleksmässigt samt att jag slapp sälja av övrigt innehav i mina andra portföljer. Jag valde att köra jag svenska börsen samt norska och ca 14 värdepapper då det blir lagom jämna 5000 kr per innehav. Jag valde att inkludera norska oljerelaterade bolag som en liten chansning, även om de norska börserna har sämre resultat historiskt. Oljebolagen har fått en ordentlig törn och jag hoppas alltså att det vänder nu.

Jag kommer också att köpa mindre poster, < 600 kr, vilket motsvarar ca 6 % av totalen för varje värdepapper, för att minimera courtage, samt göra flera köp i veckan. Jag gjorde en liten tabbe och inkluderade AktieTorget, vilken har minimicourtage på 19 kr hos Avanza. Jag tror jag väljer bort dessa helt i framtiden, alternativt köper hela posten på ca 5000 kr på en gång. Vissa bolag är dubbelnoterade, t.ex. SAS, och då köper jag enbart på svenska börsen.

Jag lyckades inte köpa alla värdepapper förra veckan, så jag kommer att fortsätta nästa vecka tills listan är komplett. Därefter blir det fylla innehaven tills jag är fullinvesterad och förhoppningsvis fått bra GAV. Tyvärr tror jag att börsen är ganska högt värderad nu så därför ska jag försöka sprida inköpen till oktober. Jag kanske kommer att byta innehavet var 6:e månad istället för en gång per år, om det känns rätt. Man måste ju utnyttja sitt abonnemang hos Börsdata till max :)

Så här ser portföljen ut just nu:


Jag kommer att köra denna portfölj mekaniskt, lita helt blint på formeln och Börsdata och se vart det leder. Jag har inte gjort någon analys på bolagen alls och ärligt talat vet jag inte ens vad ett par av dem sysslar med men det är lite av det fina med det hela, minimal ansträngning ska det vara! Jag återkopplar vid månadsrapporterna för att stämma av hur det går!

Wish me luck!

6 kommentarer:

 1. Ska bli intressant att följa, funderar själv på att starta upp ett konto hos nordnet och köra ett magic formula konto där så slipper man transaktionskostnaderna tills portföljen kommit över 80000.

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant! Har själv funderat på att starta en liten magic formula portfölj:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 3. Sälj SAS, det är en engångsförsäljning som gör att det hoppar upp på MF listan. Viktigt att du kollar detta innan du köper så att du inte går på några nitar. Har förövrigt själv just kört igång med MF och valt flera av de bolagen som du köpt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon Emil! Ska kika närmare på det.

   Radera
  2. Emil, är det denna du tänker på?

   "Övriga engångsposter uppgick till 655 (0) MSEK vilket
   är återbetalning av böter från 2010 till följd av att EU-kommissionen
   inte överklagade EU-domstolens dom om global kartell kring flygfrakt."

   Den var ju rätt stor, men samtidigt är det ju bra att de fått pengarna tillbaka! Men det är klart, kassaflödet är ju fortfarande operativt negativt...

   Radera