• Startsida
  • Mina mål
  • Ekonomi
  • Min portfölj
  • Verktyg
  • Om mig
  • Deals

tisdag 24 januari 2017

Reflektion efter 2 veckor i frihet

Nu har det gått 2 veckor sedan vi kom till Thailand för vår långledighet. Det innebär att vi har ca 6,5 veckor kvar vilket känns skönt.

Förutom ren semester har en del av syftet med resan varit att känna på semi-permanent utlandsvistelse och göra lite recon; var, när, hur hade det passat oss att komma iväg en ännu längre tid, säg 5 (vinter)månader?

Jag kan börja med förberedelserna för resan. Förutom det rent ekonomiska i reskostnader, boende och reskassa samt ledigt från våra jobb fann vi ett par saker som stack ut jämfört med en vanlig semester (med två småbarn i åtanke):

1. Vaccin. Åker man till Asien bör man vaccinera sig. Vi vuxna hade Twinrix (hepatit A+B) sedan innan men barnen behövde komplettera med hep A. Dessutom behövde vi lite boosters för bl.a. stelkramp eftersom skyddet man fick i skolåldern bara räcker ca 30 år. Vi lade till Dukoral som skyddar mot kolera och kanske även vissa typer av "turistdiarré". Summa summarum för hela familjen: 4500 kr och några timmar för logistiken.

2. Visum. Stannar man längre än 30 dagar i Thailand behöver man turistvisum. Detta var klart jobbigare än jag trodde; man behövde infinna sig på Thailänska ambassaden eller konsulatet, eller betala 400 kr per ansökan i porto. Med 4 pers i familjen, no way Jose. Eftersom vi varken bor i Stockholm eller Göteborg blev det till slut att jag fick ta en halvdag ledigt från jobbet och åka till Köpenhamn. Själva ansökan i sig var ganska jobbig med: passfoto, pass, passkopia, kopia på flygbiljetter och hotellreservationer... x 4. Det blev en bunte på ca 40 sidor i ansökan... eftersom jag var skraj att inte göra något fel (har hört att de kan vara nitiska) tog det mig ett 20 min samtal till ambassaden, 3 timmars research online, 3 timmar att skiva och sammanställa alla papper och sedan 4 timmar restid (och 250 kr tågbiljett) och handläggningstid. Whyyy? Nästan två arbetsdagar wastade på byråkrati. Jaja, vi hade iaf räknat med 1000 DKK i avgift men slapp den eftersom de körde en turistpromo.

3. Reseförsäkring. Det ingår som standard 45 dagars reseförsäkring i hem/villaförsäkringen. Ska man resa längren så behöver man tillägget "förlängd reseförsäkring". Jag antog att denna skulle vara billig eftersom det ingår 45 dagar vilket är ganska mycket. Så fel jag hade! 15 dagar extra skulle kosta familjen 1 770 kr, eller 118 kr per dag. Jag hittade ett annat bolag för 1 440 kr men kände att det var smidigast att köra med vårt ordinarie bolag. Det var bara att bita ihop, och framför allt ha koll på detta i framtiden ifall vi får för oss att åka kanske 5 månader. Då hade det kostat oss 12 400 kr...

4. Packning. Hur packar man för 60 dagar i en barnfamilj? Det var ganska självklart att vi inte kunde ta med 60 ombyten var, så vi får såklart tvätta på plats. Ca 10 ombyten blev det till slut. Man vill ju helst inte fastna i Thailändska landsbygden med diarré eller skärsår, så det fick bli ett gediget reseapotek med allt från vätskeersättning och medicin till kompresser, tejp och myggmedel. En hel ICA-kasse blev det (I shit you not, pun intended) för reseapoteket. Och såklart 6 flaskor solkräm... Vi skippade laptops för att få ner vikten, men 2 iPad mini fick i alla fall plats, thank God. Eftersom barnen är 4 och 6 år gamla slapp vi även barnvagn, blöjor och sånt vilket var grymt skönt...

5. Ekonomin och huset hemma. På 60 dagar hinner man få flera räkningar så vi såg till att allt var på e-faktura (gillar inte autogriro eftersom jag ibland faktiskt fått fel och varit tvungen att bestrida fakturor). Mobilt bankid och bankdosa fick följa med. På positiva sidan kunde vi minimera kostnader genom att sänka uppvärmning till minimum, säga upp bredband och ställa av bilen. Total besparing: ca 1200 kr på fasta kostnader. Vi hade tankar på att hyra ut huset men 2 mån var lite för kort tid för caset med folk som behöver transitbostad vid t.ex. husförsäljning. Vi kom överens om att vi inte pallade hyra ut via t.ex. Airbnb eftersom det är svårt att administrera från andra sidan jorden, samt det faktum att folk skulle rota i våra privata ägodelar eller värre... Inte heller studenter var aktuellt, undertecknad har bott på korridor i 6 år och vet hur det går till... ;) Eftersom vi inte hittade några intresserade bekanta eller andrahandsbekanta fick det vara. Istället fick vi hjälp av schyssta grannar att vattna blommor, ta in post och skotta.

Konstpaus! Satan vad jobbigt det är att skriva det här på mobilen. Skulle kanske släpat med laptop ändå... i alla fall...

Sååå, hur är läget i Thailand då? Det hade kunnat börja med kaos med tanke på att vi landade mitt i det värsta vädret (för årstiden) på 40 år. Ni kanske har läst om översvämningarna i södra Thailand, och det var även en del problem ända upp mot Bangkokhållet. Vi skulle egentligen passa på att uppleva en tågresa här söderut från Hua Hin till Huay Yang på ca 20 mil. Den skulle ha kostat oss 5 kr per pers, men tyvärr hade broar rasat på vägen så tågen gick inte. Det fick bli minibuss för 450 kr istället. Den resan gick mycket snabbare än jag trodde, och jag fick för första gången uppleva att köra om utryckningsfordon med blåljus...

Huay Yang är en liten fiskeby i den tunna remsan på väg mot södra delarna där landet är som smalast. Bara 1,5 mil från havet till gränsen till Myanmar. Av någon anledning har en himla massa svenskar hittat hit och byggt sk "gated communities", närmare 1000 familjer vilket innebär typ 1/3 av hela befolkningen. Området är utspritt på typ 5x5 km så något sorts färdmedel är ett krav. Vi hyrde en sareng, moppe med sidovagn, kostar ca 70 kr om dagen. Jag har aldrig kört moppe innan (jag fick välja mellan moppe och en dator när jag fyllde 15, gissa vad jag valde), och osmidig som jag är lyckades jag spräcka mobilskärmen i fickan när jag skulle putta ut åbäket på gatan. Fail!

Eftersom det verkade vara fortsatt regn i Khao Lak avbokade vi boendet där och stannade i Huay Yang 10 dagar extra på ett annat boende. Vi fick offra en natt depisition, 500 kr, men det fick det vara värt.

Vi har genomfört ett planerat studiebesök på svenska skolan här. De har öppet från nov-mars och vore ett krav ifall vi skulle komma en längre tid igen i framtiden då barnen kommer ha skolplikt. Det såg trevligt ut, de hade en stor tomt med pool på området. Vi tittade in i de enkla men funktionella skolhyddorna och det såg mysigt ut. 9 lärare på 58 barn (åk 1-9) var bra fler än i svenska skolor vilket var bra. Våra barn tittade på oss och undrade när vi skulle dra så de kunde börja "jobba". De hade nämligen fått för sig att det var första skoldagen och var sjukt taggade. Bra betyg alltså! MEN... sen snackade vi skolavgift. Mindre än en månad skulle kosta 1 750 kr per vecka per barn! Eftersom det inte finns fritids är det 23 timmar per vecka barnen är där, vilket innebär 76 kr per timme. De ger 7 % rabatt för längre vistelse och tar 30 000 kr jämnt för hela terminen (5 mån). 60 000 kr för två barn innebär en större budgetpost än boendet! Det finns tydligen ett fåtal exempel på kommuner som låtit skicka med skolpengen (och därmed slippa avgiften) men det var väldigt sällsynt. Detta måste vi verkligen kalkylera noga för om vi planerar frihet i framtiden...

Annars är livet här, i ett gated community på landet, ganska soft. Poolen är fin och vi bor vid en 8 km lång finkornig sandstrand där det har byggts flertalet sandslott. Största förvåningen är nog prisläget på livsmedel. Det finns ingen stormarknad inom 1 mil så alla inköp sker i typ 7 eleven och motsvarade lokala, mer sunkiga butiker. Maten är svindyr rent ut sagt. Eftersom det är många svenskar här är det mycket importerad och knappt någon lokal mat. En liter Yoplait yoghurt går på 70 SEK! En liter mjölk: 10 SEK. En burk öl (billigaste lokala): 9 SEK. Alltså svenska priser eller värre. Tillgång och efterfrågan... hoppas på bättre prislägen i Phuket!

En annan överraskning åt det positiva hållet är hur pass välutbyggt bredband det finns här. Det finns gratis wifi överallt och då är vi på landet nu. Alla hus vi sett hittills har haft fiber indraget. Jag köpte ett thailändskt SIM-kort med 4G och teckningen är bättre än i svenska storstäder... nice!

Maten är som väntat väldigt god, men vi har haft lite otur och jag och barnen blev magsjuka en gång. För barnen tror jag det var majonnäsen. För mig tror jag det kom efter att jag beställt in "thai spicy" röd curry. Den gav mig bokstavligt talat magsår och dagen efter blev det total tömning från alla håll, feber och sängliggande i 36 timmar. Nu, 3 dagar senare vågar jag fortfarande inte äta något kryddstarkt eftersom jag fortfarande har känningar av magsår. Goddamn, "thai spicy" är alltså SPICY.

På kvällen, när barnen har lagt sig är det rätt gött att sitta på altanen med en öl (som förra hyresgästen glömt/lämnat, #sparadkrona). Bästa prylen som vi tog med hemifrån förutom badbyxor måste vara en Chromecast. Nästan alla serlösa boenden har platt-TV och gratis wifi och vips så har man tillgång till Netflix. Har hunnit beta av några avsnitt av Travelers och Black Mirror.

En annan fin sak är att svenska börsen är öppen ända till 23.30 lokal tid så man kan kolla sina innehav och handla lite på fyllan, alltid trevligt!

Men trots allt har det bara gått 2 veckor och det känns fortfarande mer som en chartersemester än en (semi)permanent vistelse. Jag kollar tom jobbmailen ibland av ren nyfikenhet, och bitvis på kvällarna saknar jag datorn där hemma. Vi snackar om ett 30-årigt beroende alltså... får se igen om ett par veckor hur det känns! Just nu lever jag klart dyrare än i Sverige men hoppas hitta lite knep och smultronställen som inte ruinerar mig.

Ha det bra!



Annons med bra sparränta:

17 kommentarer:

  1. Hej det låter trevligt. Jag var i Thailand senast kanske 2005. Jag antar att mkt har ändrats med tiden, speciellt antalet svenskar där numera kanske. Lika dyrt som Sverige, är ni inte kloka? När vi var där så levde vi jättebilligt men som kungar typ. Men, så bodde vi inte i en svensk gated community (hur kul kan det vara?!). Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, jag har varit i Thailand (Phuket och Krabi) i 2009 och 2010 och var det klart billigare. Men det beror också på att vi är ute på landet och det är knappast något röj här.

      Gated community är faktiskt ganska skönt när man har småbarn. Det är lugnt (ja, jag är här för att få bra sömn också :)) och de är tryggare.

      Huay Yang är ett 100% svenskställe. Träffar man en blek person kan man vara säker på att de kan svenska (förutom den som vi trodde var svensk men visade sig vara en albino thailändare) :)

      På måndag drar vi vidare till Phuket och då blir det mer livat, mer konkurrens, billigare allmänt och mer prutmån...

      Tack för kommentaren!

      Radera
  2. Mycket intressant bloggpost. Vi har väl egentligen tre alternativa slutdestinationer, Thailand, Portugal och Kina. Har planerat att hyra ett boende första åren och "prova på" innan vi beslutar om något. Senaste gången vi var i Kina träffade jag på ett antal utlänningar som hade flyttat dit för gott, tyvärr var de ganska försupna kändes det som. Det är nog lätt att få "för mycket av det goda"...

    SvaraRadera
  3. Thailand och Portugal är ju klassiker men Kina har aldrig lockat mig av någon anledning. Jag gillar palmer och stränder :)

    Men det där med försupna utlänningar finns ju överallt, även i Thailand. Det är lite av en farhåga, att man blir förslappad av friheten. Om jag pensionerar mig (och ev flyttar) nån dag ska jag nog se till att ha lite alternativ att pyssla med, hobbybusiness eller liknande.

    Tack för kommentaren!

    SvaraRadera
  4. Fantastiskt underhållande inlägg!
    Vi reste årligen till Thailand mellan 1995 och 2008 och jag trodde att jag var en rutinerad Thailandsresenär. Men jag inser nu Hur mycket som förändrats på mindre än 10 år...

    När jag besökte Huay Yang så bodde vi i en bungalow för 15 kronor natten och det gick inte att hitta en maträtt över 20 kronor.

    Håll oss uppdaterade även om det är ett helvete att skriva inlägg via mobilen!

    Hoppas att ni fortsatt har en underbar tid i Thailand!
    //Cm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena CM!

      Ja, det har hänt mycket här på senare tid.

      Vi sökte efter familjeboende så då funkar inte bungalows (som oftast bara har 2 bäddar). Vi gick runt rätt mycket på plats och kollsde eftersom vi behövde byta boende. Billigaste vi hittade för familjen var nästan 400 kr / natt, då med låg men "fräsch" standard.

      Billigaste maträtten är fortfarande ganska billig: 12 kr. Dyraste ca 50 kr.

      Minimidebitering för en tuktuk i Phuket är 200 baht (50 kr). Tänkte ta en tur till stranden på 1 km, men det gick fan ta mig inte pruta. Jävla kartell är vad det är. Så vi promenerar glatt istället. Blir åtminstone steg på stegräknaren!

      Tack för kommentaren, ska se vad jag kan göra med fler inlägg :)

      /Maxa Allt

      Radera
  5. Åh vad härligt det låter. Hoppas på en uppdatering om hur ni har det.

    SvaraRadera
  6. Hejsan,

    Jag skulle vara intresserad av att köpa ett sponsrat inlägg på Maxa Allt. Om detta kan vara av intresse, vänligen skicka ett prisförslag så tittar vi på en lösning som passar båda parter. Sidan det gäller är inom låneförmedling.

    MVH
    David

    SvaraRadera
  7. Hej Maxa Allt! Som trogen läsare av din blogg och som resenörd av rang hoppas jag att ni haft en fantastisk resa & jag ser fram emot att få höra hur ni haft det. :-)

    /Fru Avfart Frihet

    SvaraRadera
  8. Hallå igen Fru AF! Kul att höra! Jag har kommit hem men det har varit fullt upp (jobb, stoooorhandla, starta abonnemang osv för att resultera i en riktig brakförkylning. Inlägg kommer så snart jag hinner och orkar. :)

    Ha det bra!

    /Maxa Allt

    SvaraRadera
  9. Tack, kul att höra! Efter att ha varit sjuk i 4 veckor och inte riktigt hunnit ikapp med ekorrhjulet här hemma har jag börjat på nästa inlägg som jag hoppas blir klar inom kort!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Krya på dig ordentligt, MA! Ser fram emot inlägget så småningom.

      /Fru Avfart Frihet

      Radera
  10. Hur är läget? Börjar sakna dig härute :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra VäL! Inlägget är på gång, blev lite längre än jag tänkt mig (som de flesta av mina inlägg) men den som väntar på nåt gott... :)

      Radera
  11. Tack för ett trevligt & läsvärt inlägg, MA! Vi har själva varit på flera liknande långresor i Sydostasien & har ytterligare en på gång i år, så det är kul att läsa om någon annans erfarenheter också.

    Jag skrattade igenkännande angående det uppätna COOP-kortet, för precis samma sak hände oss på fjolårets resa. Surt att bli av med det första dagen! (Men precis som ni hade vi även flera andra kort med oss, så vi blev inte heller strandsatta.)

    Jag konstaterar också att olika familjer har olika behov, så t ex skulle vi aldrig någonsin överväga att släpa med en dator. :-) För oss räcker det fint med att läsa e-böcker i mobilen & den surfning sin erbjuds via densamma. Barnen är nöjda med få leksaker (PlusPlus är toppen!) & med varandras sällskap, samt e-böcker för den som är läskunnig & lite spel på paddorna.

    Boende i inlandet skulle vi inte heller överväga, för utsikten över havet varje frukost, lunch & middag skulle vi inte heller vilja vara utan.

    Budgetmässigt ligger vi lite lägre än ni, men ändå i samma härad. Tror att en av de viktigaste anledningarna till att vi kommer billigare undan är att vi väljer boende utan pool. Ifjol snittade vi ca 360 SEK/natt för våra boenden.

    /Fru Avfart Frihet

    SvaraRadera
  12. Kommentaren ovan hör bara hemma under nästa inlägg; blev något tokigt när jag postade.

    /Fru AF

    SvaraRadera