• Startsida
 • Mina mål
 • Ekonomi
 • Min portfölj
 • Verktyg
 • Om mig
 • Deals

onsdag 25 maj 2016

Dagen innan löning - T-bone för 865 kr


Satt på tågen på väg hem igår när telefonen ringde. En gammal kollega tillika god vän skulle träffa en gemensam gammal kollega från Norge med kund från Schweiz på middag nån timme senare och undrade om jag var sugen. Förutom det extremt korta varslet var min första instinkt att det lät dyrt, men samtidigt handlar det om att träffa vänner och nätverka. Min inställning är när en kostnad kan motiveras (mer än med bara lathet eller begär) så är det bara att köra, och så blev det! Fru Maxa Allt höll fortet hemma så det var bara att hoppa på första bästa tåget tillbaka till stan.

Det blev en fet T-bone med tillhörande öl, vin, konjak och glass. 865 spänn gick det på men det fick det vara värt! Det blev lite av en reunion och därmed uppdateringar om jobb, familj och husbyggen, samt gamla minnen. Som den gången när kundmiddagen slutade i en blöt natt i Köpenhamn och sedan (ytterst livlig) diskussion med CFOn om varför kvittona blev på över 20000 SEK för 3 pers, i ett bolag som gjorde fet förlust.

En sak jag observerade under kvällen var, trots 26 grader och strålande sol, att stan och (de lite mer avsides) uteserveringarna gapade nästan tomma. Dagen innan löning - såklart! Barnbidraget har förmodligen redan hunnit brännas då det varit fint väder i flera dagar så folk satt väl hemma och snålade. Lär bli skillnad idag! Förstår fortfarande inte hur folk kan leva så - vänta på lönen för att kunna bränna på divese nöjen eller prylar direkt och sedan lipa veckan innan löning, att man inte har några pengar kvar och får leva på nudlar.

25% av Sveriges befolkning, 31% av alla kvinnor, är oroliga att de inte klarar sig på sina inkomster fram till 25:e enligt en undersökning som Länsförsäkringar gjort i april 2015. Skärp er! Det finns ju kreditkort! Skämt åsido, många har det säkert jobbigt, särskilt utsatta är nog ensamstående mammor. Men jag är övertygad om att alla kan göra något åt sin situation. Ett hett tips är att spara pengar direkt från lönen, även om det bara är några hundralappar, därefter betala räkningar och till sist konsumera vad som blir över enligt en uppsatt budget. Det går att få en pengamaskin även med små medel!

Med z2036:s sparkalkylator ser man att med bara 500 kr per månad kan man på 20 år få ett kapital på över 200000 kr! Bloggarkollegan Att välja lycka har skapat en nybörjarportfölj just för de med små medel som ännu inte kommit igång. Kanske har man varit osäker på börsen och/eller inte haft pengar över. Nu finns det inga ursäkter längre! Går ekonomin ändå inte ihop? Här kommer fler tips:

 • Skaffa boende utifrån din ekonomi, inte ekonomi utifrån ditt boende.
 • Sluta röka/snusa.
 • Sluta vräka i dig läsk och snacks.
 • Sluta fika på uteställen, baka hemma om du måste.
 • Sälj bilen och cykla eller promenera mer. 
 • Skippa frekventa restaurangbesök - gör storkok och ta lunchlåda. 
 • Förhandla el, försäkringar, räntor.
 • Löneförhandla - du kan påverka lönen en gång per år så håll inte tillbaka!
 • Köp/sälj begagnat.
 • Handla på Willy:s eller Lidl istället för Coop, Hemköp och ICA.
 • Gå inte på after work om du inte har ett jobb. :)

Hur som helst, för min del innebär löning att större delen åker in i pengamaskinen på Avanza. Just nu finns inga planer för dem mer än att delta i nyemissionen av Castellum, men det handlar om några hundralappar på barnens konton, så det blev ingen #uppesittarkväll för mig. 10000 kr gick till fakturan för Alvestaglassaktierna som tecknades i april och resterande får amortera portföljbelåningen. Som bekant var jag ju lite skeptisk (eller snarare osäker) till IPOn av Paradox så jag avstod att teckna. Om några dagar får jag se om jag får ångra det...5 kommentarer:

 1. Rolig sida med spännande design. Har gjort ett liknande inlägg beträffande hur man sparar pengar varje månad, och jag sammanställde en hel lista på min sida. Kommer läsa vidare på din blogg, verkar roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren! Har kikat in på din blogg och det ser trevligt ut. Vet dock inte om jag hade vågat prova maskrosvin :) Lycka till!

   Radera
 2. Mmm en fet T-bone är inte dumt:)

  Jag tror precis som du att de allra flesta skulle kunna spara någon eller några hundringar om man verkligen ville. Besparingar går att göra på i princip allt om man bara har lusten och orken.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 3. Maskrosvin har man bryggt i evigheter. Det rör sig om enkla ingredienser: socker, blommor, jäst, frukt. Men det skall enligt många bli väldigt starkt. Det kostade mig under 30:- att göra sju liter, så det känns väl ok. Jag kommer nog att spana vidare på din blogg eftersom jag gillar innehållet.

  SvaraRadera
 4. Tackar för omnämnandet :-)

  Du ser ut att lyckas maxa det mesta.

  SvaraRadera