• Startsida
 • Mina mål
 • Ekonomi
 • Min portfölj
 • Verktyg
 • Om mig
 • Deals

tisdag 28 juni 2016

Brexit-racet

Här kommer en snabb uppdatering på min portföljutveckling och hur jag agerat på börsen de första två "Post-Brexit"-dagarna.

Dag 1 - Svarta måndagen

Lyckligtvis var jag för lat för att få in pengamaskinens månadspeng direkt efter lönen den 23:e så jag köpte inget precis innan nyheten chockade världen. Portföljvärdet sjönk i måndags med ca 5 % vilket ändå var bättre än index som landade på -8,5 %. Jag äger en hel del preffar vilka funkade som en skön krockkudde då de var i princip opåverkade av Brexit. Jag har även ca 3000 kr i guldcertifikat med 10X hävstång. Dessa gick upp 52 % och fångade alltså en liten del av fallet.

Å andra sidan äger jag en del Swedbank, Nordea, Skanska, NCC, Investor och H&M som tog bra med stryk.

Jag passade på att köpa 6 st H&M på kursen 240,50 courtagefritt till barnen på deras nystartade portfölj på Nordnet. Väntar med spänning på 1 extra som nykundgåva. :)

Sedan tog jag en ny position i Handelsbanken A med 60 st på kursen 96,90 efter ett fall på närmare 10 %.

Därefter vågade jag inte göra fler köp då belåningsvärdet på portföljen hade sjunkit en hel del, så jag vågade inte hamna under gränsen för superlånet.

Dag 2 - Ljusblåa tisdagen

Jag var lite orolig för en följddipp idag men börsen öppnade på plus och höll sig ganska starkt hela dagen. Betsson släppte en vinstvarning (valutapåverkan, lägre sportomsättning) och aktien störtdök med mer än 20 %. Eftersom jag har ett relativt stort innehav i Unibet blev jag lite nervös då det finns en risk att de har liknande problem, även om Unibet känns mer stabilt och premium. Dessutom hade jag en idé förra veckan om att blanka Brexit genom att satsa säg 10000 kr på Brexit som gav ca 7 gånger pengarna. Tänk om fler gjorde så? Tydligen har bettingen kring Brexit slagit rekord och det kan vara många miljoner som ska cashas ut...

Kursen låg +0,4 % när jag bestämde mig för att dumpa rubbet. Det blev alltså 428 st Unibet sålda på kursen 83,60. Nu i efterhand känns det jävligt fint då det direkt efter sjönk under 80 kr och slutade på 78,60 kr vilket betyder att jag undvek ett fall på nästan exakt 6 %, eller 2140 kr! Det blev trots allt en fin vinst då GAV låg på 56,64 kr samt utdelningar. 208 st av dessa aktier var min dotters, hoppas hon tackar mig någon gång.

Nu får jag se hur jag gör med likviderna de kommande dagarna. Kanske blir det återköp i Unibet eller Betsson? Kanske blir det Skanska, H&M, Investor, Nordea, Handelsbanken? Time will tell...

Avslutar med detta citat som numera är lite klyschigt, men skit samma!

“Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful”
-Warren Buffet2 kommentarer:

 1. Så du dumpade Unibet du. Själv avvaktar jag framtida rapporter för att se vart det barkar. Tror dom kan stå sig bra i segmentet.

  Mitt GAV var betydligt högre än ditt så även av den anledningen valde jag att stanna och hålla tummarna på att den kan klättra upp en bit:)

  Vad heter du på Shareville om man kan få följa? Jag har också mina barns sparande på Nordnet. Heter Pengaregn där med om du vill följa:)

  Ännu en fråga, vad innebär 10xhävstång?

  Ha det fint!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 2. Tjena Pengaregn!

  Jag är helt ny på Shareville och just nu har jag bara en portfölj för kidsen, med 6 st HM som sagt. Den kommer fyllas på med 1000 kr / månad.

  Här är länken: https://www.shareville.se/medlemmar/maxa-allt-kids/portfolios/128172/yield

  Ang. 10X hävstång: Det är ganska vanligt med olika sorters hävstång på certifikat som följer vissa papper, index eller råvaror. I mitt fall hade jag Bull Olja 10X vilket betyder att jag tror på uppgång (Bull) på olja och om råvaran går upp 2% går certifikatet upp 10x2%, alltså 20%. Man ska dock vara jävligt försiktig med såna här papper, för de blir 10x så volatila så att säga. Låter kanske självklart, men tappar du 20% en dag måste det upp 25% dagen efter för att gå jämnt ut, dvs certifikaten kan tappa i värde även om det underliggande pappret är +-0. Ett par dåliga dagar i rad så blir det jävligt svårt att komma igen.

  Hoppas det klarnade lite! :)

  /MA

  SvaraRadera