• Startsida
 • Mina mål
 • Ekonomi
 • Min portfölj
 • Verktyg
 • Om mig
 • Deals

torsdag 9 juni 2016

Tecknade AcadeMedia


Jag kan erkänna direkt. Mina senaste IPOer har inte varit så lyckade. Tecknade Resurs Holding och Follicum men inte Paradox Interactive. De förstnämnda ner 4 % respektive 25 % medan sistnämnda upp 50 % på några veckor. Dock har det ändå gått väldigt bra i genomsnitt och just AcadeMedia som börsnoteras på Nasdaq Stockholm känns attraktivt. Stabilt och hyfsat lågt värderat och pågående expansion i Tyskland.

Med fast pris på 40 kr (bra där!) blir värderingen ganska låg med estimerat p/e runt 13 för 2016. Det kan jämföras med Capio på estimerat p/e 15,4 för samma år i jämförbar sektor.

Det som kanske lockar mest är dock det faktum att vi har ett stort behov av utbildning av alla flyktingar som anlänt på sistone, i alla åldrar. Vi snackar 162877 asylsökande i Sverige enbart 2015. Samma situation gäller i Tyskland så det är kanske ingen slump att AcadeMedia expanderar just där. Politiskt sett är utbildning är ständigt på tapeten och så fort det är möjligt skjuts det till mer skattemedel till skolan. Moderaternas vårmotion sa bland annat: "Moderaterna satsar därför 5,3 miljarder kronor som ett första steg för en timme mer undervisningstid", vilket borde gynna de privata skolorna. Sossarna vill trycka in 10 miljarder per år extra till välfärden (vård, skola, omsorg).

Jag tycker att den politiska risken är begränsad, vi har ju fortfarande privata skolor efter nästan 2 år av rött styre. De expanderar även utomlands vilket minskar risken på sikt. Dessutom äger jag inga aktier längre i sektorn så det är bara vettigt ur riskspridningssynpunkt. Det skadar ju inte heller att den fått rekommendation att teckna av SvD Börsplus, Dagens Industri och Börspodden. Samtliga dessa gav dock även Resurs Holding starka köprekommendationer på kort sikt ("snabba pengar" eller hur var det Börspodden?!) så jag tar dessa med en nypa salt.

Maxa Allt tecknar AcadeMedia och för ovanlighetens skull kan jag tänka mig att behålla den på längre sikt även om de är hyfsat tydliga med att de ämnar återinvestera vinsten och därmed inte lämna utdelning. Den 15 juni börjar den handlas på börsen och det ska bli intressant att se om man får tilldelning.
8 kommentarer:

 1. Verkar helt klart vara ett spännande bolag. Dock finns det massor med bolag med fler år på nacken och med fin historik i ryggen som jag hellre skulle plocka in. Just nu i uppbyggnadsfasen av min portfölj känner jag mig för grön för att satsa på "osäkra" kort:)

  Ha det fint och jag hoppas aktien rusar för dig!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå "osäkra kort"? John på Börspodden sa att det var pengar på banken! ;)

   Ha det och tack för pepp!

   /MA

   Radera
 2. Ganska säker på att börspodden syftade på att man skulle teckna och sälja Resurs Holding direkt i callen. Det var vad jag gjorde och det var faktiskt, snabba pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns inte vad den gick för i callen men kan inte varit över 56 kr?

   Radera
  2. Teckningskursen var 55kr och öppningskursen var 56,95, alltså 3,5% vinst. Inte särskilt illa om du frågar mig.

   Radera
 3. Hur har du gjort med din tilldelning? Blev det sälj efter den första rusningen?:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 4. Tjena Pengaregn!

  Jag fick 100+100 st och behöll dem. Var lite sugen att sälja på 54 kr men de gick ju upp lite till på eftermiddagen. Jag tänkte att det nog är några tusen pers som bara vill dumpa sina 100 st eftersom det är ett för litet innehav för många "high rollers". Över 60 kr kan jag tänka mig att dumpa men mest för att det inte kommer att bli någon högutdelare. Jag gillar denna även på lång sikt.

  Ha det bra!

  /MA

  SvaraRadera