• Startsida
 • Mina mål
 • Ekonomi
 • Min portfölj
 • Verktyg
 • Om mig
 • Deals

måndag 8 augusti 2016

Fimpade Handelsbanken


Detta inlägg handlar om mina erfarenheter som kund hos Handelsbanken, där jag lite motvilligt blev kund för lite mer än ett år sedan. Jag hade lite dålig erfarenhet av dem sedan tidigare men fick via jobbet ett ganska OK erbjudande om bolån. Det handlade om ca 2,85 miljoner (ca 82 % belåning) och vi fick en ränta på 1,40 % bundet på 1 år. Jag hade sett bättre räntor såklart, men då handlade det om folk som hade lägre belåningsgrad men framför allt större engagemang hos banken. Varje gång jag diskuterat bolån med en storbank har de frågat om hur mycket aktier/fonder jag kan föra över till dem. Jag har kategoriskt sagt nej till detta eftersom jag är lite av en Avanza fanboy. Så fort jag nämner att jag har portföljerna på Avanza tar diskussionen slut. I 100 % av fallen. Bankmännen vet att de inte kan konkurrera med Avanza när det gäller utbud och kostnader så de släpper det helt enkelt och går vidare. Jag fick ändå bli kund eftersom vi hade ramavtal via mitt jobb. Fick gratis internetbank och kredit- och bankkort också, en helt OK deal alltså! Det som var lite udda var att en stående överföring kostade 15 kr per månad. Tidigare hade jag stående överföringar till barns och syskonbarns Avanzakonton men detta skulle alltså kosta oss 60 kr / månad i fortsättningen. Löjligt! Jag satte helt enkelt larm i mobilen om att göra överföringarna manuellt varje månad och levde med det.

Nåja, jag skrev innan att jag hade tidigare dålig erfarenhet av Handelsbanken. Låt mig berätta om det innan jag går vidare. Det var för 4-5 år sedan då det var tal om att köpa hus för första gången, precis innan regeln om max 85 % belåning infördes. Vi bodde då i hyresrätt och hade börjat bygga upp en kassa från 0. Efter några års sparande hade vi kommit upp i ca 300000 kr vilket vi tyckte var mäktigt. Tyvärr bor vi i en region där bopriserna är haussade deluxe och villor börjar på ca 3 miljoner (i byarna utanför stan). Man behövde då 450000 kr i kontantinsats, men vi visste ju att lagfart och förmodligen pantbrev skulle tillkomma. Alltså behövdes minst 500000 kr kontant för att köpa ett standardhus, och sen kanske lite renoveringar på det. Jag kan tillägga att vid den här tiden hade vi båda fasta heltidsjobb med en lön som var bra över en medellön vilket innebar ett hyfsat bra cash flow men lite i underkant med likvider.

Jag frågade vår bankman: "Vilka alternativ finns det om man inte har 500000 kr kontant?" insinuerande lite på ett blancolån med schyst ränta. Bankmannen skruvade lite på sig, och sade sedan: "Jaaa, man kan ju be sina föräldrar om ett förskott på arvet..." Ridå. Både jag och frugan blev helt paffa. Mannen framför oss sade i princip på att vi skulle be våra föräldrar dö lite snabbt. "Det var ju en trist inställning" sade jag och vi ställde oss upp och gick. Till slut blev vi kunder hos Skandiabanken istället. Vi fick låna 300000 kr av min familj för det fanns ju inga andra vettiga alternativ. Jag såg det dock inte som förskott på arvet...

Tillbaka till nutid. I våras gick bindningstiden ut och det var dags för omförhandling. Jag fick en offert på ett nytt lån på samma bindningstid med företagsrabatt. 1,50 % i ränta, alltså en höjning på 0,10 %-enheter. "Varför höjer ni? undrade jag. "Marknadsförutsättningar" svarade kvinnan på andra sidan luren. Jag berättade att min fru fått erbjudande via sitt jobb på 1,34 %. Tyvärr krävde det lånet dubbel amortering vilket vi ville undvika, men det sa jag såklart inte. Jag sa att jag kunde tänka mig mötas på mitten och vara kvar om jag fick samma ränta som innan, alltså 1,40 %.

- "Du kan inte tänka dig att flytta in dina värdepapper hit då?" frågar hon.
- "Naeee.. alltså. Jag har Avanza. De är mycket billigare" svarar jag.
- "Är du säker?" frågar hon.
- "Vad har ni för courtage då?" frågade jag.
- "0,09 %, minst 99 kr" svarar hon.
- "Det är ju minst 5 gånger vad jag betalar idag, per affär... nej tack. Men i alla fall, jag har ju blivit en mycket bättre kund sedan förra året. Jag har sparat 80000 i tjänstepension hos er och sätter in 5200 kr per månad, har amorterat 35000 kr på lånet, huset är säkert värt 200000 kr mer idag och vi har högre löner. Borde det inte innebära en lägre risk och bättre affär för er nu? Ni har ju en marginal på minst 1,3 %-enheter på detta lån" svarar jag.
- "Alla våra kunder innebär låg risk. Jag ska snacka med min chef och återkommer!" avslutar hon.
- "Tack och hej..."

Efter några timmar får jag ett mail i stil med: "Vi kan erbjuda dig en ränta på 1,40 % om du flyttar alla dina portföljer till oss". MEN HALLÅ. Jag sa ju till er att jag INTE var intresserad att göra detta. Ridå igen.

Blev riktigt lack efter detta och letade direkt efter alternativ. Via en blogg (minns inte vilken, men tack!) hittade jag att Danske Bank har ett finfint erbjudande för SAKO-medlemmar. 1,29 % i ränta. Inga krav på övriga engagemang, samma amortering som tidigare. Inget tjafs! Tur att fru Maxa Allt är medlem i SAKO. Två samtal och ett påskrivet kontrakt senare är lånet flyttat. Dessutom hade jag inte längre något incitament att ha kvar tjänstepensionen hos Handelsbanken så den flyttade jag samma dag till Avanza, och passade på att säga upp mina kredit- och bankkort samtidigt. Nu har jag endast lönekonto och internetbank hos Handelsbanken, och därmed 0 kr per år i avgifter.

Bolåneflytten till Danske Bank innebär en besparing på nästan 6000 kr per år för oss på bolånet, före ränteavdrag. Dessutom sparar jag en massa gifter på tjänstepensionen och kortavgifter de aviserat att införa. Nu kanske jag inte är den bästa bankkunden där ute, men det känns ändå dumsnålt att bara släppa kunder så där. Vi genererade närmare 40000 kr till dem per år, och till vilken kostnad för dem? Ytterst marginell skulle jag vilja påstå. Jag var ju beredd att mötas på mitten men icke!

Tyvärr så äger jag en ganska stor post i Handelsbanken. Min inställning är att jag ska gilla affärsidén och bolaget som jag äger, men kan tyvärr inte säga det om Handelsbanken. Jag förstår inte att de är så stora och solida på privatmarknaden som de är när de behandlar småkunder och potentiell vinst på det viset. Enda förklaringen är att jag tror att alla storbanker gör så här. Kartellbildning kanske? Ärligt talat förstår jag inte hur folk kan sitta kvar med depåer hos dem över huvud taget när det finns alternativ som Avanza och Nordnet. För bolån finns ju jämförelsetjänster, t.ex. Compricer. Vem bryr sig om det är en nischbank man lånar hos? Det enda som spelar roll är väl räntan, eller smakar lånet bättre hos en storbank? Alla tycker nog inte att det här med #sparadkrona är något att ha!

Vad tycker ni? Är det någon som har liknande erfarenheter av (stor)bankerna? Finns det något positivt med dem ur slutkunds synvinkel?

10 kommentarer:

 1. Är nöjd kund på Handelsbanken för kreditkort m.m. Får kanonbra service och bra deals vilket jag uppskattar. Vet ingenting om lån, eftersom jag inte tagit något. Tror du haft otur med bemötandet för att vara ärlig. Storbankerna är bekväma, ja. Men så illa att man behöver sälja av aktierna är det inte. De kommer leva kvar länge och de gör ett helt okej jobb!

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentar!

  Jag har varit storbankskund i dryga 20 år, främst i Swedbank. Även om jag var nöjd med dem kan jag egentligen aldrig komma ihåg att jag behövt någon service. Enda kontakten jag haft med bankerna de senaste 5 åren är bolåneförhandlingar. Resten föredrar jag att sköta själv. Tacka gud för BankID och internetbank!

  Får man fråga vad det är för kanonbra service du får? Jag har just nu 3 kreditkort hos olika banker samt internetbank och betalar 0 kr / år för rubbet. Familjen betalar alltså inte en spänn för någon banktjänst över huvud taget, förutom courtage på Avanza. Sista hindret för mig var bankkort, dvs att kunna ta ut kontanter i en automat. Jag kollade upp och Bank Norwegians kreditkort låter dig ta ut pengar kostnadsfritt (utan ränta) som vilket köp som helst, bara att betala fakturan sen som vanligt.

  Jag inser att behoven såklart skiljer sig men förstår samtidigt inte varför folk betalar för något som finns gratis någon annanstans. Preemkortet är dessutom bättre än Handelsbankens då jag får 1 % cash back. Fått närmare 700 kr i handen sedan mars i år. Jag ser alltså inte ens bekvämligheten längre, men det är väl som rökning - folk fattar att det är dumt men gör det ändå. Jag tror de kommer att finnas kvar inom en överskådlig framtid men samtidigt kan konceptet storbank snart ha spelat ut sin roll, och då vill man inte sitta fullinvesterad hos dem.

  SvaraRadera
 3. Jag lämnade själv mitt fondinnehav hos samma bank, men det är svårt för de etablerade bankerna att konkurrera med nätmäklarna (eller har de bara vinstintresset för ögonen). Tråkigt att du fick ett så pass dåligt bemötande. Jag minns fortfarande ansiktsuttrycket hos kvinnan, arbetandes på Handelsbanken när jag förklarade att en del av mitt sparande låg hos Avanza, det var ingen glad blick jag fick :) Alltid lika trevligt att kika förbi din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar och att du fortfarande gillar bloggen! :)

   Precis, när man nämner Avanza känns det nästan som att de suckar, typ "åh, då kan vi inte lura in den här... next!" :)

   Storbankerna borde kunna konkurrera med nätmäklarna, kraften bakom bakom dem är ju typ 50 gånger större. Det handlar nog om rent kalkylerad churn rate, dvs hur mycket de tappar på olika beteenden. När den når över en viss gräns brukar man agera, t.ex. starta en "lågprisvariant" för att fånga sitt eget tapp. Jfr. Tele2 och Comviq. I bankernas fall kan det bli svårt eftersom Avanza/Nordnet blivit såpass etablerade. Det kan ju inte bli billigare än gratis, eller hur?!

   Radera
 4. Svenska storbanken ska man äga - inte vara kund i.

  Du som gillar Avanza, då skulle väl deras superbolån på 0,79% vara intressant för dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis det jag är orolig för, att fler inser att man ska äga och inte vara kund. Upptrissade aktiekurser och mindre substans!

   Jag är helt och hållet sugen på Avanzas superbolån men har tyvärr inte medel ännu för att bli Private Bankingkund. Dessutom måste man väl ha mindre än 50 % belåning och för mig hade det inneburit ett krav på att amortera närmare en miljon. Har inte varit sugen på att amortera då jag känner att jag kan investera pengarna istället. Tror jag får bättre avkastning än kostnaden på 1 % (efter ränteavdrag). Har ju även portföljbelåning som jag betalar 1,79 % ränta på (före ränteavdrag). Om 5-10 år kanske!

   Tack för kommentar och tips!

   Radera
 5. Min erfarenhet av Handelsbanken, sträcker sig bara ett tiotal år. När jag köpte min första Bostadsrätt på Kungsholmen för 17 år sedan, då låg räntan högt och jag minns att jag kunde deala ner den lite. Jag hade haft Seb och var fullkomligt nöjd med dem, speciellt mina Fonder. Jag kom in på Handelsbankens bana, för att Vår Förening beviljades ett bra lån hos dem o h ju fler som hoppade på tåget desto bättre. Ganska snart blev jag pådyvlad en Rådgivare, och fick inte längre ensam sköta mina fonder. Då om jag gjorde något utan deras medgivande, så stod på på min sida" Kunden har på eg insiativ", kände mig lite som en som gått över ramarna. Mkt mygel. Rådgivaren ställde mest till besvär och gjorde så att jag förlorade pengar, samt var mkt svår att bli av med, fick byta två ggr, men vad hjälpte det, konceptet var ju detsamma. Sålde sedan och betalade mitt lån och flyttade. I den nya staden fick jag se Handelsbankens värsta baksida. Jag var ensa med mkt penga och gick på att det kanske var bra att få lite hjälp. Slutade med att jag nästan fick anmäla Chefen för banken, som kom hem till min bostad för att hjälpa mig att pkacera, och ville då veta hur mkt och hur länge jag kunde avvara pengarna. Dessutom att jag skulle plocka fram kod för bankärendet. Kände att detta var inta proffsigt och tänk om det inte var Chefen. Sa att jag gömt den och inte hittade den. Detta var den lilla kommunen jag bodde i först. Sedan in till stora Staden, en Mellanstad. Min Rådgivare skulle se till att Vinstskatten kom undan så att pengarna fanns när de skulle in.men då 8 mån innan de skulle betalas in, de trodde nog inte att jag var kapabel själv. Efter halva tiden beslöt jag mig för att ändå placera den summan 600.000 någon annanstan och själv betala in, men först säker investering, för det är väl det som Banken gör med mina pengar, lånar dem för investering, men det ska låta som om de skyddar mig från mig. När det är så att de egentligen är jag som behöver skyddas från dem. Sedan efter detta blev jag otroligt dåligt bemött. En gång skulle ej få ta ut pengar, man fick bara ta ut 15000 i veckan och jag höll på att flytta igen, så det var svårt. Då säger en Banktjänsteman; -" ja men vi hjälper ju Dig iallafall" Jag misstänkte starkt att jag hörde fel, men det gjorde jag ju inte. Jag svarade-" Ja, det är väl därför Ni är här. Mvh Mirran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter inte som att Handelsbanken har varit på din sida direkt Mirran! Märkligt att chefen skulle komma hem till dig och fippla med din dosa, har jag aldrig hört talas om! De kanske såg det som en extraordinär service till dig som "bra" kund?!

   Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!

   Radera
 6. Tack Maxa Allt för kommentaren på min sida, det är så trevligt att se dina rader härute. Det ser ut som om senaste veckan haft en rejäl uppgång. Jag har sparat aktivt i ett år, och som bäst hade jag en avkastning på ca: 7000:- inte illa med tanke på storbankernas minusränta. Du är alltid välkommen att klottra ned några rader vid besök på min sida.

  SvaraRadera
 7. Nej, Handelsbanken lever kvar som en provinsiellbank i ett industrisamhälle/mindre ort!
  Din ränta sätts på godtyckliga grunder i SHB, blev själv ett svart får i en förortsbank till Gbg. (Detta i samband med skilsmässa med en dotter till storkund till banken.)
  Kontrollerade min status via UC, betyg < 0.1 – bästa möjliga!
  Begärde ut dataregister uttag från SHB, visade inget spår.
  I all digitalt data var jag AAA kund. Vad var fel?
  Byter bank till Danske, i en konversation med min nya bankkontakt som berättade för mig att hans förra arbetsgivare (SHB) hade en analog svartbok.

  SvaraRadera