• Startsida
 • Mina mål
 • Ekonomi
 • Min portfölj
 • Verktyg
 • Om mig
 • Deals

söndag 13 oktober 2019

Det tuffar på

Tjena alla läsare!

Jag har inte skrivit på väldans länge, orken har helt enkelt inte funnits. Min filosofi är ju att få in rutinen i vardagen och så småningom få det ekonomiska att fungera passivt, och man kan sammanfatta det med att "det tuffar på". Jag tänkte ändå bara stämma av läget lite. Typ hur planen går, hur portföljerna mår och såklart hur jag själv mår.

Försöker sammanfatta vad som har hänt sedan senaste inlägget (vilket såklart är massor...):

Ekonomi

 • Blev äntligen befordrad i slutet på förra året så marginalerna blir såklart lite bättre med ca 5 000 mer i lön. Det var en ganska skral ökning så jag hoppas på en extra justering upp nu när lönerevisionen kommer och jag visat vad jag gått för på nya tjänsten.
 • Frugan fick också en ganska bra löneökning så vi firade lite extra med Champagne när vi tillsammans kom över den magiska gränsen på 100 000 kr i lön.
 • Båda barnen går i skolan nu och föräldradagarna börjar ta slut. Det är såklart lite tråkigt men ekonomiskt är det ju bra. Nu är de också såpass stora att man inte behöver VABa när de är sjuka utan oftast går det bra att jobba hemifrån medan de sysselsätter sig själva.
 • Köpte bil, betalade 250 000 kr cash så det fick bli lite lån från föräldrarna (numera avbetalt) och tömma buffertar.
 • Flyttade nyligen bolånet till Avanza och sänkte räntan från 1,54% till 1,29%. Det krävdes en amortering på 200 000 kr för att få ner belåningen till 60%, vilket löstes med att tömma buffertarna igen och låna lite igen från föräldrarna.
 • De stora köpen ovan eliminerade i princip insättningarna till pengamaskinen, men med ett stabilt belånat boende och inga privatlån så har vi både minskat risken och räntekostnader.


Hälsa

 • Både herr och fru Maxa Allt har kämpat med att vara synliga på jobb, göra det lilla extra osv. Inga "gå ner i procent" och sånt för oss så det har varit kämpigt med hämta/lämna barn på skola, aktiviteter och jobba järnet vilket har påverkat oss en del negativt hälsomässigt. Det har dock vänt nu så hoppas stänga året positivt!
 • Har hunnit fylla 40! Det kanske låter som en klyscha men jag var smått deprimerad i 2 veckor i samband med detta. Jag har hanterat motgångar hela livet genom att alltid veta att "det blir bättre sen". Nu känns det som att det har vänt och man måste verkligen göra det bästa av tiden.
 • Har mått lite skit under sommaren och inte kunnat träna. Dock måste man ju fortfarande grilla och dricka öl så jag har lagt på mig några kilo tyvärr.
 • Har precis börjat med sjukgymnastik för min kassa axel så förhoppningsvis kan jag komma igång med träning om några veckor!


Fritid

 • Vi vill resa i vinter så vi skippade långresa i sommar. Det blev vår första bilsemester istället! 6 dagar i Tyskland. Tanken var 3 dagar i städer och 3 dagar på stranden i Rügen. Första 3 dagarna blev nice med besök i Hamburg, Bremen och Lübeck. Därefter bar det av mot Swinoujscie i Polen som ligger 5 km från Rügen i Tyskland. Detta var enda boendet som var ledigt när vi för en gång skulle skulle vara lite spontana... jaja, det finns fina stränder i norra Polen också och vi hade ju bil! Men... när vi väl kom fram började helvetet. Boendet var bokat och betalt. Det var en privatlägenhet som någon hade hyrt ut via Booking.com. Problemet var att ingen från boendet svarade i telefon eller på mail, eller vid dörren när vi väl kommit fram kl 20 på kvällen. Efter ca 3h i telefon med Booking kom vi fram till att det inte fanns något ledigt boende på 10 mils radie! De hänvisade till Szczecin, 14 mil söderut i västra Polen. Vi skulle ju ha strandsemester så det funkade ju inte, och vi ville egentligen inte ens vara i Polen! Vi satt boktavligt talat på Lidls parkering mitt i natten och försökte lösa det hela över telefon och nätet. Under tiden glider det in en sänkt BMW med tonade rutor och neonlysen undertill. Dörren öppnas och rök väller ut. Sen stiger det ut en snubbe i läderjacka och 3 brudar i stilettklackar och kortkortkort kjol. Några ställer sig och snackar i mobilen och de andra tar en cigg. Kidsen i baksätet tycker att det ser spännande ut. Det var typ droppen - vi tog bilen hela jävla vägen hem direkt till Sverige. Efter att jag suttit vid ratten i 15 timmar i sträck och var framme kl 6 på morgonen var vi kortfattat sagt inte så nöjda med andra halvan av semestern. Vi hotade stämma Booking.com och förlikade med att de satte in 2500 kr till pengamaskinen. Så, ett tips till er alla! Hyr inte bostäder på nätet som är nya och/eller saknar reviews... MEN! Nu är det över och vi har så sakta släppt det... och istället fokuserar vi på vår...
 • Resa till Thailand i december! Det blir en månad med bara slapp, bad och röd curry. Den här gången följer svärmor med vilket blir lite extra intressant...


Pengamaskinen

 • Som jag skrev ovan har tyvärr pengamaskinen inte fått särskilt mycket tillskott det senaste året. Dock är det himla trevligt att få in 7300 kr samt 1000 kr i löneväxling på tjänstepensionen varje månad. Dessa investeras direkt till aktier som "känns bra" för tillfället, oftast sånt som har fått onödigt mycket stryk på sistone.
 • Pengamaskinen står just nu i 2 400 000 kr (inkl barnspar och tjänstepensioner) vilket känns stabilt. I takt med att den växer ökar även tryggheten då vi numera känner att det kan gå käpprätt åt helvete med båda jobben och vi skulle klara oss bra ändå.
 • Det har blivit lite mindre fokus på utdelningar, och flera av mina kassakor (preffar som t.ex. SAS, Tobin och ZetaDisplay) har blivit inlösta på löpande band. Jag var även ganska bra investerad i Oscar Properties Pref vilket ju visade sig vara det största sänket i portföljen (back 24 000 kr i skrivande stund). Jag köpte på mig lite på dipparna och tänker att jag sitter kvar med dem till slutet. Förhoppningsvis får de rätt på böckerna och då har jag en hel del utebliven utdelning att ta igen, alternativt inbyte till stamaktier.
 • Det känns stabilt när en standardmånad (ej semester) innebär ca 60 % sparkvot och kan lägga undan minst 30 000 kr. Just nu på buffertar och Thailandskassan men från januari 2020 är det dags att fylla på pengamaskinen också.

Som ni ser ovan har jag exakt på promillen gått jämnt med indexet "OMX Stockholm All-Share Cap_GI". Varför lägga ner en massa jobb när man hade kunnat ha allt i en indexfond med låg avgift? Jo, som ni ser har min portfölj återhämtat sig en hel del sedan i maj samtidigt som jag har en stor riskspridning med ca 90 olika aktieinnehav i 4 olika valutor, några indexfonder och ETFer samt lite hedge på guld (vilket har gått otroligt bra på sistone).

Även om tillväxttakten på utdelningar har minskat, mycket pga inlösen i flera av mina preffar, så är jag nästan ikapp utdelningarna för 2018:

Det bör även tilläggas att jag förväntar mig ca 5 000 kr i räntor från buffertkontona så med det inräknat är jag förbi 2018 redan nu!

Sammanfattning

Som ni ser ovan tuffar det på. Utvecklingen på Avanza har skett nästan helt utan insättningar så det är intressant att se tillväxt mestadels på "ränta-på-ränta-effekten". Jag kan sammanfatta med att det fungerar bra för oss att sätta rutin på livet. "Många bäckar små" är verkligen en klyscha som fungerar. Vi jobbar fortfarande hårt med att motivera våra utgifter, utan att för den delen vara snåla eller ens bry oss om någon budget. Vi hämtar in burkarna från metallåtervinningen som grannen inte pallar panta. Vi jämför elavtal och försäkringar varje år. Vi kör lunchlåda nästan varje dag. Vi köper en del begagnat, framför allt slit-och-släng-kläder till barnen, så länge det är fräscht. Vi säljer våra prylar som vi inte behöver längre, även om det bara inbringar en 20:a. Och därmed kan vi bränna 100 000 kr på att åka till Thailand utan att det känns alltför mycket i plånboken. Vi byter helt enkelt ut bekvämligheter (orken att bry sig om småkostnader, prylar, restaurangbesök osv) mot upplevelser som verkligen ger oss något - så att vi inte bara fokuserar på sparkvoten utan kan Maxa Allt!

Som det ser ut nu är vi "on track" på vår plan att kunna sluta jobba när vi är 51 resp 50 år (2027), om vi vill. Hoppas det går bra för er också och att er vägar mot friheten är lika raka! :)

Annons med bra sparränta:

5 kommentarer:

 1. Det låter väl som en bra plan att sluta vid 50 på ett ungefär. Eller att ivartfall välja hur man vill göra med saker och ting.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
 2. Ja eller hur? Fast i mitt fall är det "när man kommer på grejen med FIRE + 14 år". Hade gärna nått dit vid 40 men bättre sent än aldrig!

  SvaraRadera
 3. Hej! 

  Vi vill tipsa om vår tjänst Blogghubb, där vi hjälper bloggare att synas. I vårt bloggflöde sammanställer vi nya blogginlägg från massvis av olika bloggare (med en kort inledning + en länk till bloggaren). Tjänsten är helt gratis, och kommer alltid att vara det.

  Om du vill att din blogg ska synas i flödet kan du följa instruktionerna här (väldigt enkel process): https://blogghubb.se/ansok 

  Med vänliga hälsningar
  Grundarna av Blogghubb

  SvaraRadera
 4. Snubblade just över din blogg, hur var thailand? kostar det 100k alltså för en familj?
  Vore intressant att höra om målen för 2020 då vi är i liknande ålder osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Larson!

   Vi är kvar i Thailand några dagar till. Det kostade oss i runda slängor 80000 kr inkl flyg, transfer, mat, boende och 5-6 dagsutflykter. Denna resa var mer som semester än semipermanent boende, hotellen svindyra över jul/nyår osv. Om man snålar lite, mindre krav på pool, nära till strand osv kan man nog komma undan med 100 000 för 2 mån utan problem. Dessutom sparade vi ju ca 15000 kr på kostnader hemma såsom mat, el, transport osv.

   Jag ska försöka skriva ihop ett inlägg om summering av 2019 och mål 2020 så fort jag kommit hem!

   Tack för kommentar och lycka till med era planer! :)

   /MA

   Radera