• Startsida
 • Mina mål
 • Ekonomi
 • Min portfölj
 • Verktyg
 • Om mig
 • Deals

onsdag 13 april 2016

Felaktig utländsk källskatt

När jag började kolla på utländska ETF:er i början på 2015 skrämdes jag av källskatten som t.ex. är 15 % för USA-marknaden. Det var lite oklart hur det skulle fungera, ifall man skulle få tillbaka pengar och hur. Nu råder det väl konsensus att det är bäst att ha utländska utdelare i en kapitalförsäkring, t.ex. har Petrusko skrivit om det i sin blogg.

Kommunala (municipal bonds) ETFer i USA är undantagna skatt, vilket betyder att man slipper betala källskatt i Sverige också. Det kan vara värt att tänka på ifall man inte orkar vänta ett par år för att få tillbaka skatten på kapitalförsäkringen, eller ifall man gått över maxgränsen i sitt ISK.

Jag har ett innehav i PIMCO Municipal Income Fund III och upptäckte av en slump att Avanza plötsligt börjat dra källskatt från mars 2016. Jag mailade supporten direkt och det tog några dagar innan jag fick svar:

Utdelningen i PMF med utbetalningsdag 1/3 debiterades till en början med källskatt, detta har senare krediteras. Senaste utdelningen har också den debiterats med källskatt vilket är felaktigt, vi kommer inom kort även kreditera detta. Vi är medvetna om att PMF är skattebefriad eftersom underliggande är municipal bonds.

Vi felsöker just nu hos vår depåbank om varför dessa utdelningar bokats fel och hoppas att hitta en lösning inom kort så att utdelningen bokas korrekt med en gång.


Jag har dock inte fått någon kreditering alls för mars och påpekade detta, och fick till svar:

Vi inväntar krediteringen från vår depåbank och bokar detta så snart vi kan.

Nu har det gått 6 veckor, men som tur är innebär det småsummor för min del. Jag undrar dock om detta är ett systematiskt fel för alla ETFer med "municipal bonds" hos Avanza? Det finns ju en hel del sådana där ute.

Någon mer som märkt detta?

--- Uppdatering 2016-04-21 ---
Avanza har per 20 april krediterat den felaktiga källskatten för mars månad. Väntar nu på april månads kreditering.

3 kommentarer:

 1. Märkt detta och fick flrst ett idiot svar att det var mycket konstigt att det inte besjattats tidigare men sedan ordnade de detta. Min BLE ETF har inte detta problem.

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentar. Intressant att BLE inte har problemet. Jag har fortfarande inte hört ett skvatt från Avanza trots att jag hörde av mig till dem först den 5:e april och senaste från dem från 11:e april var "vi inväntar krediteringen från vår depåbank och bokar detta så snart vi kan".

  SvaraRadera
 3. Hmm jag har fått kreditering på mina mars och april transaktioner.

  //Anon

  SvaraRadera